lauantai 5. huhtikuuta 2014

Raaka chia-puolukkahyve

Tästä aiheesta pitää kertoa kaksi asiaa: Mitä on hyve ja miksi chia-siemeniä kannattaa syödä. Aloitetaan hyveestä, niin tiedätte mistä on kyse. Lopussa kerron reseptin tähän chia-puolukkahyveeseen.

Hyve on vähän niin kuin smoothie, mutta se syödään lusikalla.

Jokunen aika sitten (tarkistin asian, postaus on tehty marraskuussa!!) luin Kukka Laakson Facebook-sivulta hänen blogiinsa päivittämästä Erikoishyveestä. Siis marraskuussa luin tästä ja yli neljän kuukauden jälkeen tämä erikoishyve putkahti alitajunnasta takaisin mieleeni, kun kaipasin raikasta, terveellistä ja nopeaa jälkiruokaa. Erikoishyve on erinomainen jälkiruoka syötäväksi esimerkiksi maidottomassa ruokavaliossa vaikka rahkavälipalan sijasta. Tai vaikka söisikin kaikkea, niin mikään ei estä nauttimasta tästä hyvästä jälkiruoasta!



Erikoishyveen perusaineena jälkkärin paksuttajana toimii banaani, avocado tai chiasiemenistä tehty geeli. Jäiset marjat tuovat erikoishyveeseen sen erikoisuuden, makeutta ja raikkautta ja paljon terveyttä! Miksei voisi tehdä kokonaan hedelmähyvettäkin! Heraproteiinia käytetään tuomaan jälkiruokaan proteiinia. Vettä, mantelimaitoa tai vaikka kookosmaitoa voi lisätä hieman, mutta ei niin paljoa, että jälkiruoasta tulisi kovin juoksevaa. Makeutusta voi lisätä hunajalla tai agavesiirapilla, myös kanelia tai vaniljajauhetta voi lisätä tuomaan lisää makua.

Variaatioita hyveestä on niin paljon kuin mielikuvitus antaa myöden, ihan niin kuin smoothieidenkin kanssa.

Mennäänpä sitten chia-siemeniin.



 Chia-siemenillä on pitkä historia ihmisten ravinnossa. Sen alkuperä on Meksikossa 2600 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Chia tarkoittaa Mayojen kielellä voimaa ja voimistumista. Vanhojen kulttuurien, kuten Atsteekkien, Mayojen ja Inkojen sotilaat käyttivät chiaa sotatilanteissa parantamaan kestävyyttä ja tuomaan voimaa. Chia-siemenet olivat niin arvokkaita näille vanhoille kulttuureille, että niitä käytettiin jopa valuttana.

Mikä chia-siemenistä tekee niin superia?

Chia-siemenistä löytyy niin paljon hyvää faktaa, että ne ansaitsivat kokonaan oman postauksen. Koska tämä ei ole chia-siemenpostaus, vaan chia-puolukkahyve -postaus, niin kerron vain lyhyesti sen terveysvaikutuksista.
Chia-siementen ravintoprofiili on ällistyttävä. Ne sisältävät paljon kuituja ja omega 3 rasvaphappoja, jopa enemmän kuin lohessa! Chia sisältää paljon antioksidantteja, vitamiineja (A, B1, B2 ja B3) sekä mineraaleja, kuten magnesiumia, kalsiumia, rautaa, sinkkiä. Chia-siemenet sisältävät (per 100g) energiaa 524 kcal, proteiinia 21,2 g, rasvaa 31,4 g, hiilihydraatteja 37,5 g josta 33,7 g ravintokuituja.

Chia-siemenet sisältävät:

15 kertaa enemmän magnesiumia kuin parsakaali
8 x enemmän omega-3 rasvahappoja kuin villi lohi
8 x enemmän fosforia kuin täysmaito
7 x enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini
6 x enemmän proteiinia kuin kidneypavut
6 x enemmän kalsiumia kuin maito
3 x enemmän seleeniä kuin pellavansiemenet
3 x enemmän antioksidantteja kuin mustikat
3 x enemmän rautaa kuin pinaatti
2 x enemmän potassiumia kuin banaani
2 x enemmän proteiinia kuin mikään muu siemen
  
Käsittämättömän ravintosisältönsä lisäksi chia-siementen erikoisominaisuus on sen geeliytymisessä. Chia-siemenet imevät jopa 9-kertaisen määrän vettä itseensä muodostaen sammakonkutua muistuttavan hyytelön. Tuon hyytelön voi kiskaista alas sellaisenaan tai käyttää smoothieissa tai näissä erikoishyveissä. Geeli tehdään lisäämällä 1 osa chia-siemeniä ja 10 osaa vettä. Anna imeytyä 5-60 min välillä sekoittaen. Valmis geeli säilyy jopa 2 viikkoa, joten sen voi tehdä valmiiksi jääkaappiin ja käyttää aina tarvittaessa lisänä erilaisia välipaloja.

(mainoslinkki)


Mennäänpä sitten varsinaiseen otsikon reseptiin.

Raaka chia-puolukkahyve

En ota kunniaa tästä reseptistä oman pääni ajatukseksi, vaan löysin sen Paleokeittiön blogista.

0,5 dl chia-siemeniä
1,5 dl vettä
1 dl (n. 200g) puolukoita
2-3 taatelia
0,5 dl kookos- tai mantelimaitoa
Hieman kalaharin suolaa
(Agavesiirappia tai hunajaa makeutukseen tarpeen mukaan)

Liota chia-siemenet vedessä 10-15 minuuttia. Sekoita välillä, ettei siemenet klimppiydy. Kun geeli on valmista, sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää hunajaa tai agavesiirappia oman makusi mukaan.


Itse nautin chia-puolukkahyveen välipalaksi bataattirieskojen kanssa, jotka ansaitsevat oman kirjoituksensa.


Lähteet chia-siemeniin liittyen:



- Tiina -
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti