tiistai 17. syyskuuta 2013

Mun lempparit aamupalat/välipalat/iltapalat

Kun siirryin olosuhteiden pakosta gluteenittomalle ruokavaliolle, monet kauhistelivat, että mitä ihmettä minä sitten syön, kun en syö leipää?!? Monet olivat aivan järkyttyneitä eivätkä itse voineet kuvitella elävänsä ilman leipää. Monet syövät joka päivä ruispaloja, kinkkua, juustoa ja pari kurkku- tai tomaattiviipaletta leivän päällä.

Monet ajattelivat ennakkoluuloisesti, että joudun luopumaan paljosta, mutta päin vastoin: menetetyn leivän sijasta sain paljon muuta ja paljon parempaa!


Tässä alla siis listaa mitä syön aamupaloiksi, välipaloiksi ja iltapaloiksi:


- Smoothiet: Miksaan erilaisia comboja joihin käytän mm. marjoja, hedelmiä, rahkaa, jogurttia, raakaa kananmunaa, mehua, maitoa, vettä, heraproteiineja, kookosjauhoja, kaurahiutaleita/-leseitä, pellavansiemenrouhetta, viherjauheita, kanelia, vaniljaa, hunajaa, agave-siirappia... 

Smoothien tekemisessä vain taivas on rajana! 

Yleensä koskaan smoothie ei voi epäonnistua, mutta olen onnistunut siinäkin kahdesti: toisen kerran smoothieen lorahti liikaa CoCoVin viherjauhetta ja maku tuli aivan liikaa esiin... Yök! Toisen kerran smoothie maistui ja haisi oksennukselta. Oli pakko kaataa kannullinen smoothieta pois. Ihan totta!! :D

Kaikkien aikojen suosikkismoothieen laitaan banaania, rahkaa, appelsiinimehua, mustikoita ja raakaa kananmunaa. Nam! Uusia suosikkeja on esim. nämä: 
1)  banaania, vadelmaa, suklaanmakuista heraprotskua, rahkaa, maitoa: tästä tulee ihanan samettista ja suklaista herkkua (kuva alla) 
2) Omenapiirakkasmoothie, johon tulee banaania, omenaa, rahkaa, kaurahiutaleita ja kanelia (blogipostaus tässä)







- Munakkaat: Munakkaisiinkin voi heittää kananmunan lisäksi ihan mitä vaan, kaapista löytyviä kasviksia, lihaa ja lihavalmisteita, juustoja, yrttejä.... Munakkaan voi tekaista aina pikaisesti kaapissa olevista aineksista, jos ei jostain syystä jaksa valmistaa muuta ns. oikeaa ruokaa.
All time favorite munakkaassa on aurinkokuivattua tomaattia, metwurstia, koskenlaskijaa ja basilikaa. Metwurstia ei vaan kovin usein tule ostettua! :)



- Kaurapuuro: Kaurapuuroa voi myös nauttia monella tapaa. Uusin lempparini on sekoittaa maitorahka kaurapuuron joukkoon kattilassa kun puuro on muuten valmis. Muuten lisäilen puuroon samoja juttuja kuin smoothiehin, marjoja, itsetehtyä kiisseliä/mehukeittoa (yritän jättää kaupan lisäainemehukeitot ostamatta), hedelmiä, pellavansiemenrouhetta, hunajaa, agave-siirappia. Nami! Välillä oikein iskee kaurapuurohimo, silloin taitaa olla pulaa hiilareista.




- Maitorahka: Nykyisin syön pääasiassa Lidlin tönkköä maitorahkaa, mutta sen kanssa on pakko olla mehukeittoa tai kiisseliä. Muuten käytän samoja lisukkeita kuin kaurapuuron kanssa ja aina marjoja! Syön marjoja 1-2 dl päivässä. Uutena tulokkaana on soijalesitiinijauhe, joka on lähes kokonaan rasvaa (tarpeellisia sellaisia  ja sillä lisäksi muutenkin paljon hyviä terveysvaikutuksia), mutta pehmentää rahkan makua ihanasti.

Rahkaan en kyllästy ikinä. Olen aina rakastanut maitotuotteita ja rahkaa olen pitänyt lapsesta alkaen suurena herkkuna.

Tässä alla olevassa kuvassa on maitorahkaa, itsetehtyä mustaherukkakiisseliä, mustikkaa ja puolukkaa ja banaania muussattuna. Niin namia! Muussattu banaani pehmentää ihanasti mustaherukkakiisselin kirpeyttä.



- Raejuusto: Pitkäaikainen suosikkivälipalani on yksinkertainen: rahkaa ja purkki ananasta. Proteiinipitoista mutta kevyttä, nälkä lähtee ja jaksaa hyvin. Hyvä välipala esimerkiksi ennen salitreeniä! Keväällä aloin lisäämään mehukeittoa myös raejuuston joukkoon ja sehän combo sopi myös hyvin yhteen.

Toinen uusi raejuustosuosikkini on raastaa omena, sekoittaa raejuuston joukkoon ja maustaa kanelilla. (Tästä kuva alla vadelmien kera sekä blogipostaus tässä) Itse en ole vielä miksannut raejuustoa ja rahkaa, mutta ProFeelin rahkarae-välipalat ovat kyllä hyviä. Taidanpa itsekin kokeilla kotona pikapuolin rahkan ja raejuuston yhdistelmää ja syödä hedelmien tai marjojen kera!



- Protskupannarit: Ah, nämä uudet suosikkini! Perusreseptin olen kopioinut The Good Morning -blogista tästä blogipostauksesta. Itse olen miksannut tuota reseptiä, sitä voi soveltaa monella tapaa. Oma versioni näistä protskupannareista löytyy blogipostauksesta Treenimuijan taivaalliset protskulätyt. Kyllä, nuo pannareiksi tai letuiksikin haukutut ovat minulle aina etelä-pohjalaiseen tapaan LÄTTYJÄ. :)

Näitä ihania lättyjä voisin syödä aina! Ne on niin hyviä. Niiden kanssa voi myös syödä ihan mitä vaan ja taikinaakin muokata vähän oman fiiliksen mukaan. Tässä vielä ohjeeni mustikkapannareihin, eli taikinan joukkoon laitetaan lisäksi mustikkaa. Huikean hyvää! :)

Alla olevassa kuvassa eräs versio tavasta nauttia näitä: rahkaa, mansikkahilloa, agavesiirappia, kanelia ja puolukoita. Tällä setillä sain viime sunnuntain käyntiin! :)


Ajattelin kokeilla jossain vaiheessa tehdä myös suolaisia protskulättyjä. Tällöin pitäisi tehdä taas lättyjä isommalla lättypannulla (juuri kun innostuin mun uudesta pikkulättypannusta! :) ) ja tehdä jotain hyvää täytettä. Olisiko teillä ideoita? :)


BONUS:

- Banaani-avocado-raakakaakao suklaaherkku: Tämä on pakko lisätä vielä bonuksena loppuun, vaikka en tiedä uskaltaako tätä ihan aamupalaksi kutsua. Mutta se on niin hyvää ja terveellistä, että voisin syödä tätäkin koko ajan! :)

Tässähän siis vain muussataan pari banaania ja avocado sekä 1-2 rkl raakakaakaota ja vielä agavesiirappia makeutukseksi. Sauvasekoittimella mousseksi ja ihana herkku on valmis. Tätä taidankin tekaista vielä tänä iltana :)

Tästä kirjotin blogipostauksen Maailman paras sallittu suklaaherkku. Alla oleva kuva ei ihan tee parasta tälle herkulle, mutta maku on niin taivaallinen, että kehotan kaikkia jotka rakastavat suklaata kokeilemaan tätä :)




Toivottavasti sait näistä mun lemppareista jotain ideoita omiin välipaloihisi!

- Tiina -

2 kommenttia:

  1. Nam tästähän sai vaikka mitä ideoita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava juttu, että luet blogia ja että sait tästä jotain uusia vinkkejä syömisiin! :) Iloista syksyn jatkoa! :)

      Poista